2.3.3.1. Generel anvendelse
Planens generelle anvendelse afgør blandt andet, hvordan planen vises på kort.plandata.dk. Der skal vælges en generel anvendelse fra dropdown-menuen under ”Generel anvendelse”, Figur 8, A.
2.3.3.2. Specifik anvendelse
Hvis planen regulerer anvendelse, skal der angives mindst én specifik anvendelseskategori. Indberetningsfeltet til specifikke anvendelseskategorier fungerer både som søgefelt ud fra søgeord eller tal samt som en dropdown-menu, Figur 8, B.
Figur 8. Indberetning af generel og specifikke anvendelseskategorier.
2.3.3.2. Midlertidig anvendelse
Hvis planen giver mulighed for at planlægge midlertidigt for en anden anvendelse end den langsigtede, kan man folde fanen "Midlertidig anvendelse" ud Figur 9.
Figur 9. Midlertidig anvendelse.
Her er det muligt at angive mindst én midlertidig anvendelseskategori på samme måde som ved specifikke anvendelser Figur 10 A.
Når man angiver en midlertidig anvendelse, er det obligatorisk at angive en udløbsdato for den midlertidige anvendelse Figur 10 B. Man har desuden mulighed for at markere, om overgangsperioden til den langsigtede anvendelse er fleksibel Figur 10 C.
Figur 10. Midlertidig anvendelseskategori.
2.3.3.3. Miljøklasser
Hvis lokalplanen indeholder bestemmelser om tilladte miljøklasser for virksomheder i området, skal disse angives. Hvis lokalplanen indeholder bestemmelser om miljøklasser, angives både den mindste og den højeste tilladte miljøklasse i området.
2.3.4. Øvrigt anvendelsesbestemmelser
Hvis lokalplanen indeholder bestemmelser for bygningsbevaring eller bestemmelser for, hvordan skilte og facader i området må se ud, skal dette registreres, Figur 6, D. Med bygningsbevarende bestemmelser menes, at bebyggelsen kun må nedrives, ombygges eller på anden måde ændres med tilladelse fra kommunalbestyrelsen.
Angives det, at lokalplanen indeholder bevaringsbestemmelser, fremkommer et tekstfelt, hvor det er muligt at angive en kort beskrivelse af lokalplanens bestemmelser om bygningsbevaring, Figur 11, A.
Figur 11. Det er muligt at angive en kort overordnet beskrivelse af bestemmelserne for bygningsbevaring.
2.3.5. Delområder
Under ”Delområder” er det muligt at indberette bestemmelser for de i Trin 1 registrerede delområder, Figur 6, E.
Delområderne kan indeholde de samme oplysninger som beskrevet for lokalplanniveau, Afsnit 2.3.1 til Afsnit 2.3.4.
2.4. Trin 3: Omfang og udstykning
I Trin 3 er det muligt at indberette omfangs- og udstykningsbestemmelser. På samme vis som i Trin 2, er det muligt at registrere bestemmelserne enten på lokalplanniveau eller på delområdeniveau.
Figur 12. I Trin 3 er det muligt at angive lokalplanens Omfang- og Udstykningsbestemmelser.
2.4.1. Bebyggelsesomfang
Hvis lokalplanen ikke indeholder omfangsbestemmelser på lokalplanniveau, markeres feltet ”Markér her, hvis bebyggelsesomfang reguleres et andet sted”, Figur 12, A.
Hvis lokalplanen indeholder omfangsbestemmelser, klikkes på ”Tilføj bestemmelser”, Figur 9, A, hvilket åbner dropdown-menuen, Figur 13.
Figur 13. Drop-down menu med omfangstemmelser i Plandata.dk.
I Figur 14 er der tilføjet en række omfangsbestemmelser. Bemærk at der for nogle omfangsbestemmelser skal angives en enhed, Figur 14, B, og at det er muligt at tilknytte omfangsbestemmelser til de enkelte specifikke anvendelseskategorier, som er tilladt i området. Det er desuden muligt at fjerne en omfangsbestemmelse ved at klikke på ”Slet”, Figur 14, A.
Figur 14. Eksempel på indberetning af omfangsbestemmelser i lokalplan.
2.4.1.1. Enhed for omfangsbestemmelsen
For bestemmelserne ”Maks. bebyggelsesprocent”, ”Maks. etageareal (m2)” og ” Maks. rumfang (m3 pr. m2)” skal det angives, hvilken enhed bestemmelsen er gældende for. I dropdown-menuen, kan følgende enheder vælges, Figur 14, B:
- Den enkelte ejendom: Ét eller flere jordstykker, der ifølge notering i Matriklen skal holdes samlet. En ejendom kan være fordelt i flere og/eller samme kommune samt både bestå af grunde og jordstykker.
- Den enkelte grund: Består at ét eller flere jordstykker som er fysisk sammenhængende og indgår i den samme samlede ejendom.
- Det enkelte jordstykke: Et areal på jordoverfladen, som er afgrænset af matrikelskel og er registreret i matrikelregisteret.
- Området som helhed: Omfangsbestemmelser som beregnes for området som helhed, forholdes enten til det samlede lokalplanområde eller et eller flere delområde. Se afsnit 2.4.4.1, Bebyggelsesomfang gældende for flere delområder.
2.4.1.2. Specifik anvendelse
Det er muligt at tilknytte omfangsbestemmelser til én eller flere af de registrerede specifikke anvendelser. Den specifikke anvendelse vælges fra dropdown-menuen ”Specifik anvendelse”, Figur 14, C. Efterlades feltet på ”vælg”, er omfangsbestemmelsen gældende for alle registrerede specifikke anvendelser. Det er kun muligt at angive den samme omfangsbestemmelse én gang for hver specifik anvendelse.
2.4.2. Udstykning
Under ”Udstykning” angives lokalplanens udstykningsbestemmelser, Figur 12, B. I Plandata.dk registreres den mindste tilladte grundstørrelse ved udstykning samt udstykningsforbud. Hvis lokalplanen ikke indeholder nogen af disse bestemmelser, markeres feltet ”Markér her, hvis udstykning reguleres et andet sted”.
Indeholder lokalplanen udstykningsbestemmelser, klikkes på ”Tilføj bestemmelser”, Figur 15, A. Herefter vælges der imellem bestemmelserne ”Min. Udstykning” og ”Må ikke udstykkes”. Disse bestemmelser kan tilknyttes de registrerede specifikke anvendelseskategorier.
Udstykningsbestemmelser som ikke er tilknyttet en specifik anvendelseskategori, gælder for alle registrerede anvendelseskategorier – medmindre anvendelseskategorien har tilknyttet en anden udstykningsbestemmelse.
I eksemplet i Figur 15, A, må grunde ikke udstykkes til etageboligbebyggelse mens grunde til tæt-lav boligbebyggelse udstykkes med en grundstørrelse på mindst 400 m2. Grunde til øvrige registrerede anvendelseskategorier, kan udstykkes med en grundstørrelse på minimum 700 m2.
Figur 15. Eksempel på indberetning af udstykningsbestemmelser.
2.4.3. Øvrige omfangsbestemmelser
Indeholder lokalplanen information om kapacitet og elproduktion for vedvarende energianlæg eller særlige forhold. Så se hhv. afsnit 2.4.3.1 og 2.4.3.2.
2.4.3.1. Kapacitet og elproduktion for vedvarende energianlæg
Hvis planen indeholder en eller flere af de specifikke anvendelser 8111 (Vindmølleanlæg), 8112 (Husstandsvindmølle), 8135 (Solcelleanlæg) eller 8136 (Solvarmeanlæg), skal man indberette planlagt kapacitet (MW) og forventet produktion (MWh) for anlægget Figur 16 A.
Hvis den planlagte kapacitet og forventede produktion ikke fremgår af lokalplanens redegørelse, kan der markeres at hhv. Kapacitet og produktion ikke angives Figur 16 B.
Figur 16. Forventede produktion.
2.4.3.2 Særlige forhold
Hvis en lokalplan indeholder bestemmelser, som har betydning for øvrige registrerbare bestemmelser, men som ikke i sig selv kan registreres, kan disse i stedet angives som ”særlige forhold”.
Ved at markere feltet ”Markér her, hvis planen indeholder særlige forhold, som har betydning for dens øvrige registrerede bestemmelser.”, åbnes et tekstfelt, hvori de særlige forhold kan angives, Figur 17, A.
Figur 17. Angivelse af bestemmelser med betydning for byggeretten i "Særlige forhold".
Når der angives særlige forhold for en plan, skal der tages stilling til, om de skaber et behov for, at de deljordstykker, der er relateret til planen, bliver udtaget til manuel kontrol i kommunen, Figur 17, B.
Når et deljordstykke bliver udtaget til manuel kontrol i kommunen, kan dets nedbrudte bestemmelser om anvendelse, bebyggelsesomfang og udstykning korrigeres og godkendes af kommunen.
Indeholder en plan eksempelvis bestemmelser for bebyggelsesprocenten på et geografisk afgrænset område, som ikke har egen geometri (dvs. det ikke udgør eksempelvis et delområde), så kan denne bestemmelse korrigeres på deljordstykkerne inden for det pågældende geografiske område. De øvrige deljordstykker, som også er udtaget til manuel kontrol i kommunen, men hvor korrigering ikke er nødvendig, kan godkendes uden korrigering.
Såfremt det ikke er muligt at pege på specifikke deljordstykker, hvor en plans særlige forhold bør resultere i korrigering af nedbrudte bestemmelser, så skaber de særlige forhold ikke et behov for at kunne korrigere på deljordstykkeniveau. Det kan for eksempel være, at en plan fastlægger, at ”to bygninger i området må bygges en etage højere end i resten af planområdet”; ud fra denne oplysning alene kan der ikke peges på specifikke deljordstykker (geografisk område), hvor bestemmelser om bebyggelsesomfang bør korrigeres, og derfor er der ikke grund til at deljordstykkerne udtages til manuel kontrol i kommunen som følge af det særlige forhold.
Få mere information om hvad deljordstykker er, hvilke bestemmelser der nedbrydes til deljordstykker samt hvordan de håndteres på Plandata.dk.
2.4.4. Bebyggelsesomfang gældende for et eller flere delområder
Under "Delområder" kan der indberettes omfangs- og udstykningsbestemmelser for lokalplanens delområder, se Figur 12, D. De delområder, der blev registreret i Trin 1, kan omfatte samme typer bestemmelser som på lokalplansniveau.
Omfangsbestemmelserne "Maks. bebyggelsesprocent" og "Maks. etageareal" kan angives som værende gældende for flere delområder samlet. Det betyder, at inden for de angivne delområder må der samlet opføres bebyggelse, der svarer til det specificerede omfang.
For at tilføje bebyggelsesomfang for flere delområder skal du klikke på pilen (se Figur 18, A) og derefter vælge "Tilføj bestemmelser" i Figur 18, B.
Figur 18. Indberetning af bebyggelsesomfang for flere delområder.
I eksemplet i Figur 18 er der registreret to bestemmelser for flere delområder:
- Der må bygges et etageareal på 8.000 m² til kontor- og serviceerhverv inden for delområderne I, II og III.
- Desuden må delområder II og III bebygges med en bebyggelsesprocent på 40 for de øvrige registrerede anvendelseskategorier.
2.5. Trin 4. Byggefelter
Hvis lokalplanen indeholder byggefelter, er det muligt at registrere dem i Trin 4. Dette gøres ved at klikke ”Tilføj byggefelt”, Figur 19, A. Byggefeltets navn skal være unikt inden for lokalplanen og når byggefeltet gemmes, bliver det automatisk tildelt et unikt planid.
I det følgende gennemgås byggefeltets muligheder for indberetning af geografi samt bestemmelser vedr. anvendelse og bebyggelsesomfang, Figur 19.
Figur 19. I Trin 4 registreres byggefelter.
2.5.2 Geografi
Alle byggefelter skal have en geografisk afgrænsning, se Figur 19, B. I ”Tilføj geometri” er det muligt at uploade geometrier (se Afsnit 2.2.2) eller tegne med hjælp fra tegneværktøjerne. Bemærk at et byggefelt kan bestå af mere end én geometri og at byggefeltets geometri(er) kan indgå i mere end ét delområde.
Figur 20 viser et eksempel, hvor ét byggefelt består af flere geometrier, som ligger i forskellige delområder.
Figur 20. Eksempel på byggefelt (med rødt) der udgøres af flere geometrier på tværs af delområder (med sort).
2.5.3. Anvendelse for byggefelt
Reguleres byggefeltet anvendelse, vælges én eller flere specifikke anvendelser fra dropdown-menuen, Figur 19, C.
På byggefelter kan der vælges anvendelser, der ikke er valgt for delområdet/lokalplanen. Gøres dette, dukker følgende besked op, som blot informere om at der er valgt en anvendelse, der ellers ikke er angivet for området. Man må altså stadig gerne vælge den valgte anvendelse.
Hvis byggefeltet ikke regulerer anvendelse, skal dette angives i feltet ”Markér her hvis anvendelsen ikke reguleres specifikt på dette byggefelt”, Figur 19,C.
Regulerer byggefeltet anvendelse, vælges én eller flere specifikke anvendelser fra dropdown-menuen, Figur 19, C.
2.5.4. Bebyggelsesomfang for byggefelt
For bestemmelser vedrørende bebyggelsesomfang på byggefeltet, skal der tages stilling til følgende igennem afkrydsningsfelter:
-
Er byggefeltet vejledende?
-
Skal al bebyggelse ligge indenfor byggefeltet/byggefelterne, eller må der være bebyggelse uden for byggefeltet? Bemærk at denne registrering ikke ændrer på, hvorvidt der må placeres småbygninger, såsom skure osv. uden for byggefelterne
-
Fastlægger lokalplanen konkrete bestemmelser for, hvor meget der må bygges inden for byggefelterne?
Se evt. Figur 19, D.
Herudover kan der tilføjes bestemmelser. Det gør man ved at trykke på boksen (som vist i figur 21), hvorved man får vist en dropdown-menu med de forskellige bestemmelser, der kan tilføjes til byggefelter.
Figur 21. Bestemmelser, der kan tilføjes på byggefelter.
Hvis der gælder et maks. etageareal for byggefeltet, skal der tages stilling til eventuelle bestemmelser om omfang på lokalplan- eller delområdeniveau. I det særlige tilfælde, at byggefeltets etageareal tillægges den øvrige byggeret i planområdet, markeres der her i kryds-af-feltet, Figur 22.
Figur 22. Kryds-af-felt, der skal tages stilling til hvis man tilføjer en bestemmelse om maks. etageareal på.
Et eksempel, hvor man skal markere i dette felt, kunne være:
Lokalplanen planlægger for en bebyggelsesprocent på 30% og byggefeltet har bestemmelser om et etageareal på 100m2. Så er der her mulighed for, at markere om bebyggelsen, indenfor byggefeltet, ligger udover de indberettede 30%.
2.6. Trin 5: Datoer og parter
2.6.1. Datoer
Før lokalplanen kan sendes i offentlig høring, skal der angives en ”Forslagsdato”, som er datoen, hvor kommunalbestyrelsen vedtog lokalplanforslaget samt en start- og slutdato for høringsperioden. Når datoerne er registreret, vil feltet ”Høringsperiode” angive høringsperioden i uger og dage, Figur 23, A. Se mere i planlovens kapitel 6.
2.6.2. Høringsparter
Det er muligt at angive, hvilke høringsparter, der skal modtage en e-mail vedrørende lokalplanforslagets offentliggørelse, Figur 23, B. Landsdækkende (obligatoriske) høringsparter administreres af Plan- og Landdistriktsstyrelsen kan ikke fravælges. Kommunen administrerer kommunale (valgfrie) høringsparter under ”Administrer høringsparter”, Figur 23, C.
Figur 23. I Trin 5 skal Forslagsdato samt Startdato og Slutdato for høringsperioden angives.
2.7. Trin 6: Opsummering og offentliggørelse af forslag
Trin 6 viser en opsummering af de registrerede oplysninger fra Trin 1-5. Er der en mangelfuld registrering i forhold til de obligatoriske felter, vises dette med et rødt kryds og markeres med ”Mangler data” ud for det pågældende trin, Figur 24, A. Er alle obligatoriske felter udfyldt i et trin, markeres dette med ”Udfyldt korrekt”, Figur 24, B.
Figur 24. Trin 6 viser en opsummering af registreringerne.
Lokalplanen kan indberettes som forslag, når alle obligatoriske felter. Dette gøres ved at klikke ”Indberet forslag” nederst på Trin 6, Figur 25, A.
Figur 25. I Trin 6 offentliggøres forslaget ved at klikke "Indberet forslag".
Lokalplanen er nu offentliggjort og sendt i offentlig høring til landsdækkende (obligatoriske) og kommunale (valgfrie) høringsparter. Desuden sendes en e-mail med en kvittering for offentliggørelsen til den mailadresse, som er registreret til brugerens MitID.