Brugertest af enkelte dele af Digital Kommuneplan

Plandata åbner i uge 44 for en kort testperiode, hvor der vil være mulighed for indberetning af dele af den Digitale Kommuneplan. I perioden vil det fremgå, at man i vores testmiljø kan indberette en "Digital kommuneplan" og/eller et "Digitalt kommuneplantillæg".

Vi gør opmærksom på, at der kun er tale om test af enkelte dele af den nye indberetningsmulighed. Der vil derfor være andre dele af indberetningen af digitale planer, som vil fremstå ufærdige, da vi stadig er i udviklingsfasen af produktet. Det, vi ønsker at teste, er specifikt indberetningen af Emner, Indhold og Områder, som er betegnelser for en del af en digital plan.

Det vil ikke være muligt at indberette bilag eller se opsummering og overblikssider endnu. Ved lancering vil dette naturligvis være muligt, og du vil derudover kunne oprette et plandokument på baggrund af det indberettede data.

Formålet med brugertesten

Formålet med testperioden er at identificere eventuelle tekniske udfordringer, brugervenlighedsproblemer og forbedringsmuligheder, så vi kan tilpasse og optimere systemet inden den officielle lancering i 2025. Eksempler på feedback i forbindelse med brugertesten:

 

  • Hvordan oplevede du at bruge indberetningen? Hvad var nemt/svært?
  • Var der noget i indberetningen, der overraskede dig – enten positivt eller negativt?
  • Hvor brugervenligt syntes du indberetningen er? (evt. skala 1-10)
  • Var der noget du tænker var særligt udfordrende?
  • Hvordan følte du, det var at navigere rundt i indberetningen?
  • Var der nogle funktioner, du manglede, eller som du gerne vil have fungerede anderledes?
  • Hvordan oplevede du arbejdsprocessen med at oprette og redigere indhold (emner, indhold og områder)? Var der noget, der kunne gøres lettere?
  • Synes du, systemet understøtter dine arbejdsprocesser på en effektiv måde? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Var der nogen steder, hvor du følte dig usikker på, hvad du skulle gøre?
  • Følte du, at systemet gav dig den rette feedback, når du gennemførte handlinger (f.eks. gemte eller slettede noget)?
  • Hvis du kunne ændre én ting ved systemet, hvad skulle det så være?

Indberetning af forslag til Digital Kommuneplantillæg

For at indberette et nyt Digitalt Kommuneplantillæg skal du klikke på "Indberet plan" på forsiden af Plandata.dk og vælge plantypen "Digitalt Kommuneplantillæg" fra dropdown-menuen. Dette åbner indberetningsflowet på Plandata.dk.

Når det digitale kommuneplantillæg oprettes, har det status "Kladde til forslag." I denne test vil det ikke være muligt at afprøve funktionen, hvor forslaget sendes til status "forslag," og det vil heller ikke være muligt at "vedtage" et digitalt kommuneplantillæg i denne test.

Stamdata

Ved oprettelse af et digitalt kommuneplantillæg registreres generelle oplysninger, kaldet stamdata. Første gang kladden gemmes, tildeles den automatisk et unikt plan-ID. Plan-ID'et kan ikke ændres, og det vil følge kommuneplantillægget i hele dets livsforløb. Plan-ID'et kan løbende bruges til at identificere det konkrete kommuneplantillæg.

Det er obligatorisk at tildele kommuneplantillægget et plannavn samt at angive, hvilken kommuneplan det er knyttet til, hvis kommunen har flere indberettede kommuneplaner i Plandata.dk.

Indberetnings flowet i Plandata.dk følger trin, som fremgår af venstremenuen. Registreringerne i kladden gemmes, når der skiftes trin, som kan gøres enten ved at klikke i den førnævnte venstremenu eller ved at klikke ”Næste”.

Opret et emne

Et emne kan anvendes som hovedsektioner i den Digitale Kommuneplan. Ved hjælp af "Emner" kan man inddele opsætningen af den Digitale Kommuneplan på den måde, der passer bedst til den enkelte kommune.

  1. Tilføj det første emne og kald det "Introduktion." Tilføj en valgfri emnebeskrivelse.
  2. Opret en indholdsside til emnet "Introduktion." Du kan give den titlen "Om kommunen" og vælge en retningslinje.
  3. Lav en valgfri indholdsbeskrivelse. Gem indholdet, og tilføj endnu en indholdsside med en valgfri titel.
  4. Gentag processen, så der i alt er tre indholdssider under "Introduktion."

 

Dit emne bør gerne se således ud:

OBS: Se bort for fejlbeskeden ”Overholder ikke krav for indhold” samt ”Ikke valideret”, disse fejlbeskeder kan ikke fjernes under denne test. Beskeden skyldes, at det ikke er muligt at validere indholdssiderne, denne funktion er ikke en del af denne test.

Rediger et indhold

Indhold kan forstås som undersektioner til et emne. Indhold kan på den nuværende indberetningsside sammenlignes med "Retningslinjer." Dog kan indhold også anvendes til redegørelser, indsættelse af billeder m.m. Indhold kan valgfrit tilknyttes en paragrafhenvisning til Planlovens retningslinjer.

  1. Klik på navnet af det indhold, du ønsker at redigere, f.eks. "Om kommunen."
  2. Lav en valgfri indholdsbeskrivelse, hvor du f.eks. indsætter et billede eller en tabel.

 

 

Tilføj et område

Et område et den geografiske udpegning af områder under et Indhold.

  1. Giv området en titel, fx 'Kommunen vokser'.
  2. Vælg en områdetype.
  3. Tilføj en kort beskrivelse af området.
  4. Tilføj geografi til området ved enten at uploade en geometri eller tegne med tegneværktøjet.
  5. Gentag processen, så der i alt er tre områder

 

Din indholdsside bør gerne se således ud:

 

OBS: Se bort for øverste fejlbeskeden ”Overholder ikke krav for indhold”, denne fejlbesked kan ikke fjernes under denne test. Beskeden skyldes, at det ikke er muligt at validere områderne, denne funktion er ikke en del af denne test.

Skift rækkefølgen på Indhold eller emner

Prøv at tilføje et nyt emne med titlen ’Byudvikling’ og skriv en kort emnebeskrivelse. Opret fire indholdssider under emnet. Giv dem titlerne ’Nord’, ’Syd’, ’Øst’ og ’Vest’.

På emnesiden er det muligt at ændre rækkefølgen på indhold. Dette gøres ved at trække boksen og placere den i den ønskede rækkefølge. Siden vil loade et øjeblik, og du vil se, at talrækken for de fire indhold skifter.

Det er ligeledes muligt at ændre rækkefølgen på emner i venstremenuen, og dette gøres på samme måde.

OBS: Se bort for fejlbeskeden ”Overholder ikke krav for indhold” samt ”Ikke valideret”, disse fejlbeskeder kan ikke fjernes under denne test. Beskeden skyldes, at det ikke er muligt at validere indholdssiderne, denne funktion er ikke en del af denne test.

Færdiggør din indberetning af et Digital Kommuneplantillæg

  1. Tilføj en ramme med valgfrie oplysninger og geografi.
  2. Det vil ikke være muligt at uploade bilag til din kommuneplan, så tryk blot "Næste."
  3. Vælg fiktive forslagsdatoer samt start- og slutdatoer for høringsperioden.
  4. I opsummeringen kan du se dine indberettede emner og indhold sammen med de dertilhørende geografiske områder samt de indberettede rammer.

Din opsummeringsside bør gerne se således ud:

Du er færdig med dit digitale kommuneplantillæg for nu, og skal ende på forsiden af Plandata Indberet. Det er desværre ikke muligt at ”sende din plan i høringen”, da denne funktion endnu ikke er færdig udviklet.

 

Kontakt

Tusind tak for jeres deltagelse i vores brugertest af Digital Kommuneplan. Vi håber, I er lige så begejstrede for projektet, som vi er. Der er selvfølgelig et stykke vej endnu; den endelige løsning vil først være færdigudviklet og implementeret i 2025. I forbindelse med lanceringen af den færdige løsning i 2025 vil vi afholde et webinar, hvor vi vil introducere den nye datamodel samt fremvise indberetningen af en Digital Kommuneplan. Under webinaret vil det også være muligt at stille spørgsmål.

Vi beder om, at jeres feedback sendes til Plandatasupporten på support@plandata.dk. Vi vil sætte stor pris på detaljerede forbedringsforslag, gerne med billeder, tegninger m.m.

Vi takker for jeres deltagelse i testperioden og ser frem til at modtage jeres feedback omkring indberetningen af den Digitale Kommuneplan.