Hvorfor inddrage borgerne?
Placering af vindmøller er et emne, der kan få sindene i kog. For selvom mange danskere går ind for vindenergi, har en del samtidig den holdning, at møllerne helst ikke skal placeres for tæt på deres bolig. Der er mange eksempler på, at placering af vindmøller bliver et lokalt stridspunkt.
Erfaringen viser, at det godt kan lade sig gøre at løfte dialogen over "not in my backyard"-niveauet og nå til en fælles forståelse af behov og muligheder i placeringen af vindmøller. Det kan ske ved at inddrage naboer og andre lokale interessenter tidligt i planlægningsprocessen, mens der er mulighed for at påvirke beslutningen.
Ejerskab gennem tidlig inddragelse
En god og konstruktiv dialog kræver tid og plads til, at borgere, politikere, fagfolk, investorer og andre interessenter sammen kan overveje fordele og ulemper ved forskellige placeringer og drøfte deres bekymringer og forestillinger. Ejerskab er et nøgleord. Hvis det kan lykkes via tidlig inddragelse at skabe ejerskab til vindmølleprojektet hos borgere, interessenter og politikere, bliver det langt nemmere at gennemføre planen i den sidste ende.
Hvis det ikke lykkes at skabe ejerskab, kan konsekvensen ofte være modstand, mytedannelse og klager, som kan trække beslutningen og gennemførelsen i langdrag. Så det kan godt betale sig at investere i at udvikle ejerskab.