Supplerende offentlig høring om udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter

Publiceret 05-02-2025

På baggrund af nye oplysninger i forbindelse med arbejdet med miljø- og habitatskonsekvensvurderingen af udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter igangsættes en supplerende høring med frist 2. marts 2025.

Regeringen indgik den 1. februar 2024 sammen med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance en aftale om at igangsætte miljø- og habitatkonsekvensvurdering af en eventuel udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter i Thisted Kommune. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har på den baggrund gennemført et EU-udbud, hvor COWI er valgt som rådgiver på opgaven i juni 2024, hvorefter miljø- og habitatkonsekvensvurderingen er igangsat.

På grund af nye oplysninger i sagen, igangsætter Plan- og Landdistriktsstyrelsen hermed en supplerende offentlig høring. Høringen vedrører kun de forhold, der har ført til ændringer i projektet. Ændringerne gennemgås i afsnittene nedenfor.  

Høringen annonceres offentligt frem til 2. marts 2025 og vil blive sendt til berørte borgere, interesseorganisationer og offentlige instanser med relevans for projektet. Alle der tidligere har indsendt høringssvar vil blive orienteret. Der vil ikke blive afholdt borgermøde.

Alle idéer, forslag og bemærkninger skal være Plan- og Landdistriktsstyrelsen i hænde senest den 2. marts 2025. Bemærkninger skal sendes til oesterildtestcenter@plst.dk.

Læs det oprindelige idéoplæg her:

Oprindeligt idéoplæg (pdf) - eller på høringsportalen.

Læs det supplerende idéoplæg her:

Supplerende idéoplæg (pdf) - eller på høringsportalen.

De indledende naturundersøgelser viser, at de nordligste møller ligger i en trækkorridor for trækkende fugle og flagermus. Dette kan betyde, at projektet kan have en grænseoverskridende påvirkning, hvorfor der er pligt til at afholde en såkaldt Espoo-høring i henhold til Espoo-konventionen, hvor andre potentielt berørte lande høres, parallelt med den danske offentlighedsfase.

Se også pressemeddelse fra By-, Land- og Kirkeministeriet

Behov for undersøgelse af alternative opstillingsscenarier

Med valget af Østerild har det været kendt, at der i områdets Natura 2000 natur potentielt kunne ske skade på prioriteret natur. I forbindelse med de indledende naturundersøgelser har rådgiver på opgaven fastslået, at omfanget af denne påvirkning, efter praksis fra EU-Domstolen, vil være at betragte som en skade på Natura 2000-områdets integritet. Gennemførsel af projektet vil derfor forudsætte en fravigelse i medfør af habitatdirektivets artikel 6, stk. 4. Når fravigelsen omhandler prioriterede naturtyper, skal der forud for godkendelse af projektet - som sker ved Folketingets vedtagelse af anlægslov - indhentes en udtalelse fra EU-Kommissionen. Betingelserne for at fravige habitatdirektivets artikel 6, stk. 4, er restriktive, og en af betingelserne er, at der ikke må findes alternative løsninger.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen vurderer på den baggrund, at det er nødvendigt, at der indgår tre mulige scenarier i miljø- og habitatkonsekvensvurderingen:

  • Det nuværende hovedscenarie,
  • Et opstillingsscenarie i ’lige linje’, der fastholder respektafstanden på 450 meter til Hjardemål Klit Kirke, og
  • Et opstillingsscenarie i ’lige linje’ med mølleplaceringer tættere på Hjardemål Klit Kirke og kirkegård end de 450 meter, der hidtil er forudsat, for at øge afstanden til kysten og dermed de mindre stabile vindforhold.

Revideret tidsplan

Miljø- og habitatkonsekvensvurdering af yderligere scenarier, kortlægning af påvirkning af natur og supplerende høringer vil medføre en forsinkelse af den oprindelige tidsplan.

Det samlede resultat af miljø- og habitatkonsekvensvurderingen vil således ikke foreligge ved årsskiftet 2025/26, som det fremgår af den politiske aftale af 1. februar 2024. Resultatet af miljø- og habitatkonsekvensvurderingen forventes i stedet at blive forelagt for aftalekredsen medio 2026.