Revisionshistorik
Versionsnummer |
Dato |
Beskrivelse af ændringer |
1.1.1 |
27-01-2022
|
Korrekturrettelser i forbindelse med overførsel til HTML. |
1.1.0 |
18-02-2019 |
Rettelse af afsnit 2.5.1 med tilføjelse af muligheder for fejlrettelse af plandokument. |
1.0.0 |
31-01-2019 |
Første version |
1. Indledning
Denne vejledning gennemgår en plans (eller tillægs) "livsforløb" fra status "kladde til forslag" til "aflyst", samt hvilke muligheder der er for at foretage fejlrettelser og ændringer til planen i de forskellige status.
Kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner mv. skal indberettes i Plandata.dk.
1.1. Juridiske grundlag
Jævnfør Bekendtgørelse af lov om planlægning § 54 b, stk. 4 og Bekendtgørelse om det digitale planregister Plandata.dk § 4, gælder det, at kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner først er gældende, når planen er offentliggjort i Plandata.dk.
På Plandata.dk skelnes der mellem indberetningsfladen og de retlige dokumenter som planmyndigheden uploader til Plandata.dk. Jævnfør §1, stk. 3 i Bekendtgørelse om det digitale planregister Plandata.dk, har kommunalbestyrelsen ansvaret for rettidig og korrekt indberetning, registrering og kontrol af oplysninger om planer med videre, der er tilvejebragt eller opretholdt efter reglerne i planloven. Dette medfører at der skelnes mellem at foretage en fejlrettelse af de registrerede oplysninger på indberetningsfladen eller om der oprettes en ny version af planen i forbindelse med at ny planlægning forårsager ændringer i en indberettet plan (eksempelvis ved en delvis aflysning).
2. En plans ”livsforløb” i Plandata.dk
2.1. Oversigt
Figur 1 viser en plans (eller -tillægs) tilvejebringelse og ophævelse. En ny plan vil altid først blive oprettet som en ”Kladde til forslag”, hvorefter den kan offentliggøres som ”Forslag”. På samme måde er det efterfølgende muligt at forberede en ”Kladde til vedtagelse”, der senere kan offentliggøres som ”Vedtaget”. Endeligt kan planen aflyses, når den eventuelt erstattes af en ny plan eller kommunalbestyrelsen vedtager, at den ikke længere skal være gældende, og planen vil nu være i status ”Aflyst”.
Figur 1. Oversigt over en plans (eller -tillægs) tilvejebringelse og ophævelse fra "kladde til forslag" til "aflyst".
I de følgende afsnit beskrives, hvornår det er muligt at fejlrette og lave ændringer til en plan fra status ”Kladde til forslag” til ”Aflyst”
2.2. Kladde til forslag
Indberetningen af en plan starter ved status ”Kladde til forslag”. Kladden er kun synlig for kommunen og tillader en løbende indberetning af planen, da det er muligt at gemme inden at alle obligatoriske felter er udfyldt. Dette gøres ved at trykke ”Gem og luk kladde” (se Figur 2).
Først når alle obligatoriske felter er udfyldt, bliver det muligt at trykke ”Indberet forslag” (se Figur 2). Ét af de obligatoriske felter er dato for høringsperioden. Se mere om planlovens bestemmelser om høringsperiode i planlovens kapitel 6 samt tilhørende vejledninger.
Efter at kommunen har sikret at indberetningen er i overensstemmelse med plandokumentet samt at det korrekte plandokument er uploadet, kan forslaget sendes i offentlig høring. Dette gøres ved at trykke ”Indberet forslag”, hvorefter forslaget bliver offentliggjort.
Figur 2. Det er muligt løbende at indberette bestemmelser i kladden indtil dagen for høringsstart, hvor forslaget skal sendes i offentlig høring.
2.3. Forslag
En plan er i status ”Forslag” under høringsperioden. Først når høringsperioden starter, er forslaget tilgængeligt for offentligheden og de obligatoriske- og valgfrie høringsparter vil få tilsendt en email om planens offentliggørelse.
Det er muligt at forlænge høringsperioden indtil dagen, hvor høringen udløber. Dette gøres som vist på Figur 3. For at forlænge høringsperioden er det obligatorisk at uploade et plandokument. Forslagsdatoen og høringsstart forbliver den samme mens slutdatoen for høringsperioden ændres.
Såfremt et planforslags høringsperioden er udløbet, men skal i fornyet høring, så kan det gøres ud fra det oprindeligt indberettede planforslag.
2.4 Fornyet høring
Det er muligt at sende en plan i fornyet høring. Denne funktion bruges, hvis der er tale om at lave væsentlige ændringer i forslaget, som skal godkendes politisk. Forslagsdatoen samt høringsperiodens startdato og slutdato skal dermed ændres. Det er desuden obligatorisk at uploade et nyt plandokument.
En ”Kladde til fornyet høring” oprettes ved at fremsøge lokalplanen på forsiden af Plandata.dk og åbne lokalplanen ved at klikke ”Vis plan” Figur 4A. Bemærk at søgningen skal filtreres til at vise ”Lokalplan” og ”Forslag”. Nederst på overblikssiden for den valgte lokalplan, er det muligt at klikke ”Kladde til fornyet høring”, Figur 5A.
Figur 5. Knappen til fornyet høring findes i bunden af planforlagets overbliksside efter høringsperioden er afsluttet.